DTF Baskı
DTF Baskı Nedir?
DTF baskı nedir sorusunun en güncel cevabı son çıkan kumaş üzerine transfer baskı teknolojisidir olabilir. DTF kelime anlamıyla İngilizce “Direct to Film” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Tercümesi ise “doğrudan film üzerine” demektir. Özel DTF baskı yazıcı ve mürekkebi kullanılarak, yine özel bir DTF baskı filmi üzerine baskı yapılır. Transfer tozu eklenir, toz eritilir. Son olarak da transfer presi ile kumaş üzerine baskı aktarılır. Ayrıca kumaşa ek bir önişlem “pretreatment” yapmaya gerek yoktur. Baskının etrafını kesmek de gereksizdir. DTF transfer baskı tekniğinde çıktınız doğrudan dekupeli bir şekilde kumaş üzerine aktarılır.
DTF yazıcı nedir?
DTF yazıcılar mürekkep püskürtmeli yazıcıların bir alt grubudur. Mürekkep püskürtmeli, yani inkjet yazıcılar sıvı mürekkep ile çalışır. Mürekkebi baskı kafasından püskürterek baskı yapılacak yüzeye aktarır. Kullanılan mürekkep cinsine göre alt kategorilere ayrılır. En yaygın olanları; fotoğraf, süblimasyon, solvent, uv, latex ve dtf yazıcılardır.
DTF Mürekkebi Nedir?
DTF transfer baskı sürecinde kullanılan mürekkepler kumaş için tasarlanmış pigment mürekkeplerdir. TPU veya polyester transfer tozuna yapışabilirler. Yıkamaya dayanıklı yapıları vardır. Özel kaplamalı dtf filmi üzerine basıldığında mürekkebin dağılmaması, film tarafından absorbe edilememesi ve en önemlisi de preslendikten sonra filmden kolayca ayrılabilmesi gerekir. Kaliteli mürekkepler doğru icc profilleri ile beraber kullanıldığında doğru ve canlı renkler sağlarlar.
Farklı DTF Filmleri Var Mıdır?
DTF çok yeni bir teknoloji olmasına rağmen tabii ki farklı film çeşitleri piyasada mevcuttur. Hepsinin ortak özelliği PET yani polyester hammaddeden yapılmış olmalarıdır. Farklılıkları ise üzerlerindeki kaplama içeriği, kaplama kalınlığı ve filmin arka tarafının nasıl işlenmiş olduğudur. Kaplama (İngilizce ‘de coating denir) sektörde sır veya sıvama olarak da bilinir. Kaplamanın cinsi ve kalitesi baskı rengini direkt etkiler. Kaliteli kaplama ile daha canlı ve net renkler elde edebilirsiniz. Yine kaplamanın cinsine göre presleme işleminden sonra sıcak, ılık ve soğuk soyulan cinsler mevcuttur. (soyma ile kastımız polyester filmin kumaş üzerinden kaldırılmasıdır) Kaplama kalınlığı ise dağıtma yapmadan ne kadar fazla mürekkep kullanılabileceğini belirler. Özellikle renkli kumaşlar üzerine yapılan baskılarda çok mürekkep daha iyidir. Daha canlı ve doygun renkler elde etmenizi sağlar.
DTF’nin Avantajları Nelerdir?
Diğer tekniklere oranla birçok farklı avantajı vardır. Her türlü kumaş üzerine uygulanabilir. Mesela süblimasyon sadece beyaz polyester kumaş üzerine olur. DTG sadece pamuklu kumaş üzerine olur ve kumaşa ilk önce bir ön işlem yapmanız gerekir. Beyaz toner her kumaşa olsa hata/fire oranı çok yüksektir ve çok maliyetli bir tekniktir. Bas kes tekstil folyolarını ayıklaması çok vakit ve işçilik kaybına yol açar. DTF transfer baskı tekniğinde ise bunların hiç biri yoktur. Sarf malzemesi ucuzdur. Her türlü kumaşa baskı yapabilirsiniz. Her renkten kumaşa baskı yapabilirsiniz. Kesme ve ayıklama ile vakit kaybetmezsiniz. Baskılarınız esnek ve dayanıklı olur. Beyaz renk baskı yapabilirsiniz. Kesemeyeceğiniz incelikte detaylı baskılar yapabilirsiniz. Kumaşın her noktasına baskı yapmak mümkündür. Sadece tişört göğüs bölgesi veya düz alanlarla kısıtlanmazsınız. İsterseniz yakaya, ribonaya, iki düğme arasına ve hatta fermuar kenarlarına bile baskı yapmanız mümkündür.
DTF Tozu Nedir?
Sektörde transfer şekeri olarak da bilinen transfer baskı tozu, pigment tekstil mürekkebine yapışır ve eritildikten sonra kumaşa aktarılmaya hazır olur. Kullanıcı bu tozlu elle de baskılı film üzerine tutturabilir. Daha seri üretimlerde ise bu işi otomatik yapan shaker/duster cihazlar vardır. Bu cihaz dtf baskı film rulosunun üzerine transfer tozunu atar. (duster kısmı) İkinci aşamada (shaker) döner bir mekanizma filme vurarak mürekkep olmayan yerlerde tutunmuş tozları aşağı atar. Üçüncü aşamada ise rezistans yardımıyla transfer tozu eritilir ve baskıya hazır hale gelir. Genellikle bu sistemlerin sonunda bir sarma motoru vardır. Bitmiş filmi ruloya sarar. Transfer tozunun farklı çeşitleri vardır. Üreticiler kullanılan tekniğe göre içeriyi optimize edebilir. Genel olarak DTF için yapılan transfer tozları TPU veya polyester hammaddeden oluşur. TPU daha esnek ve yumuşak bir his yaratır. Polyester toz ise sentetik kumaşlarda daha uzun ömürlü olur. Ayrıca tozun kalınlığı da değişir. En çok 80 mikron ve 100 mikron kalınlığında toz kullanılır.
DTF İçin Rip Yazılımı Gerekir mi?
Evet, bir rip yazılımına ihtiyacınız vardır. Bunun temel nedeni alışılagelmiş baskı tekniklerinde beyaz boya yoktur. Renkler CMYK karışımından oluşur. CMYK Cyan Magenta Yellow ve Key demektir. Cyan bir mavi tonudur. Magenta kırmızı pembe arası bir renktir. Yellow doğrudan sarı renktir. Key ise black ile karıştırılır çünkü siyah renk mürekkebin adıdır. Ama renklerin tamamında, karışım yapılırken siyah da kullanıldığı için Key yani anahtar adı verilmiştir. Kullanacağınız rip yazılımı sizin doğru renk baskı yapmanız için renk kanallarını kontrol eder. Normal renklerin içine beyaz atmaz ama üstlerini beyaz ile örter. Rip yazılımlarının cinsine göre farklı opsiyonlar vardır. Ne yoğunlukta beyazı hangi renklerin üzerine atabileceğinizi seçebilirsiniz. Çoğu rip yazılımında “choke” denilen farklı bir ayar daha vardır. Bu ayar sayesinde renkli bir bölümün tamamına mı, yoksa bir kaç piksel içeriden başlayacak şekilde mi beyaz atılacağı kontrol edilir.
DTF Transfer Baskı Ürünleri Alırken Neye Dikkat Etmeli?
Her şeyden önce tabii ki güvenilir bir tedarikçiden almanızı tavsiye ederiz. DTF transfer baskı diğer tekniklere oranla biraz daha bilgi gerektirir. Çoğu kullanıcı internette bulduğu fotoğrafı direkt iki tıkla basabileceği kanısına sahiptir. Maalesef DTF’de bu kadar basit değildir işlem. Temel grafik ve renk bilgisi gerektirir. Görseli DTF baskıya hazır hale getirmeniz ve baskı ayarlarını kullanacağınız kumaşa göre düzeltmeniz gerekir. Dolayısıyla dtf baskıya başlayacaksanız size doğru eğitimi verebilecek firmaları tercih etmeniz gerekir. Genel olarak ürünler DTF yazıcılar ve DTF sarf malzemeleri olarak ikiye ayrılır. Bütün DTF ürünlerinizi aynı yerden alırsanız, birbirlerine uyumlarını da garanti etmiş olursunuz.
Otomatik Bir DTF Sistemi Mi, Yoksa Manuel Bir Yazıcı Mı Almalıyım?
Açıkçası bu sorunun cevap tamamen size bağlı. Baskı kalitesi açısından hiç bir fark göremezsiniz. Bu eşitlik esneklik ve dayanıklılık kategorilerinde de tamamen geçerlidir. Hatta bazı durumlarda ufak masaüstü dtf yazıcılar çok büyük ağabeylerine göre daha üstün baskı kalitesi sağlayabilirler. Bunun nedeni bu yazıcıların fotoğraf yazıcısı baskı kafası ve ana kartı kullanmasından gelir. Daha yavaş ama çok çok yüksek çözünürlükte baskı yapabilirler. Hangi makineyi seçeceğiniz daha çok sizin günde ortalama ne kadar baskı almak istediğinize göre değişir. Eğer günde 30-40 sayfa A3 basacaksanız çok fazla bir yatırım yapmanıza gerek yoktur. Bir masaüstü yazıcı işinizi rahatlıkla görecektir. Ama eğer daha seri bir işiniz varsa, o zaman yatırım maliyetine biraz daha bütçe ayırıp tam otomatik bir sistem almanızı tavsiye ederiz.
Manuel Tozlama Gerektiren Durumlar
Elle tozlamada prensipte otomatik sistemin yaptıklarının bire bir aynısını siz yaparsınız. İlk önce DTF filmin üzerine bir miktar DTF transfer tozu eklersiniz. Sonra etrafa saçılmaması için bir kabın içerisinde sallayıp, hafifçe filme vurarak fazla tozları düşürürsünüz. Sonra da dtf için geliştirilmiş özel ısı ve süre ayarlı fırınlarda tozu eritirsiniz. Aslında bakarsanız özel bir fırın konfordur ama mecbur değilsiniz. Normal mutfak fırını, hatta tezgâh üstü fırında bile bu işlemi yapabilirsiniz.